Марешки в затвора след изборите няма да плаща за купени гласове

Лидерът на партия Воля – Веселин Марешки беше осъден на 4 години затвор на втора инстанция. Той обжалва и на трета, но според съда има неопровержими доказателства за вината му.

Ако Марешки бъде арестуван веднага след изборите, ПП Воля няма да плаща за гласове, предаде bganalizi.blogspot.com.

Популярността на варненския политик драстично се понижи, след като много от избирателите му бяха разочаровани от него. Социологески проучвания дават приблизително 1% за партия Воля. Въпреки това Веселин Марешки изглежда обнадежден в резултатите от предстоящите избори. Според някои политически анализатори бизнесменът ще разчита на това да закупи гласове, за да остане в парламента.

Явлението купуване на гласове е престъпление в Република България. То се осъществява чрез изграждане на мрежа от предварително уговорени гласоподаватели, които след като докажат, че са гласували за определен кандидат или партия получават заплащане.

Тук е проблемът на тези, които биха разчитали на пари от партия Воля, ако тя хипотетично би купувала гласове. Почти сигурно е, че Веселин Марешки ще бъде задържан от властите веднага след края на изборния ден. Така той не би могъл да заплати за гласовете, които ще получи.

Хората, които биха продали гласа си за партия Воля няма да получат парите за вота си, тъй като основният спонсор на партията ще бъде арестуван, а партията не би могла да събере нужните гласове, за да прекрачи пак бариерата от 4% за влизане в парламента.

На фона на проблемите на Марешки се очаква още много други партии да разчитат на платен вот, така той няма как да успее да закупи достатъчно гласове, ако разчита на тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *