Експерт посочи какво се случва с цените на имотите у нас

Почти година след началото на пандемията в световен мащаб, която донесе осезаемо икономическо забавяне, пазарът на имоти все още изглежда стабилен.

Според експерт през настоящата 2021 година също не се очакват катаклизми и сътресения на пазара, а цените у нас ще продължат да растат плавно. Основен фактор за това ще бъдат евтините кредити.

„В София не се отчита спад на цените на имотите, продавани „на зелено“, завършените жилища дори поскъпват. Инвеститорите станаха много по-гъвкави по отношение на схемите за плащане“, коментира търговският директор на Arco Real Estate Иван Козаров в интервю за BloombergTV България.

Експертът подчертава, че третото тримесечие на миналата година е донесло силно представяне на имотния сектор. В столицата е отчетен ръст от 8% на сделките на годишна база. Но последните три месеца на годината показват охлаждане.

Козаров обяснява, че пандемията е донесла промени в изискванията на купувачите в страната, като много от тях търсят по-големи жилища, такива с тераси, дворове, както и затворени комплекси и крайградски къщи.

„Повечето купувачи се ориентират към нещо по-завършено. Има глад за завършени имоти в София или такива, които са на финалната права“, казва още той.

По думите на Козаров в настоящата ситуация ипотечните кредити може да достигнат до 90% от продажната цена на имота. Все пак той съветва купувачите да се ориентират към самоучастие в рамките на 20-25% от стойността на жилището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *