Страсбург осъди Румъния – нарушила правото на две жени да променят пола си

Европейският съд по правата на човека осъди Румъния, че е нарушила правото на двама души да променят своята полова идентичност, без да са се подложили на операция за смяна на пола.

На двама румънски граждани на възраст 44 и 38 години, регистрирани при раждането като жени, им е отказано искането за промяна на пола с мотива, че не са предоставили доказателства за операция за смяна на пола.

Според съда, решението на румънските власти поставя гражданите, които не искат хирургическа смяна на пола, пред „неразрешима дилема“.

Те или е трябвало да се съгласят на операция против волята си и да се откажат от правото си на физическа неприкосновеност, или да се откажат от правото си да признаят своята полова идентичност. И в двата случая правото попада под защитата на „личния живот“, постанови съдът.

Румънската страна е поставила засегнатите лица в ситуация на „уязвимост, унижение и безпокойство“ и не е успяла да „балансира справедливо“ общия интерес спрямо интереса на засегнатите хора, смята съдът.

Румъния е осъдена да плати по 7500 евро морални щети на всеки от ищците и още 1153 евро материални щети на единия от тях, който е претърпял операция за смяна на пола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *